Mellor Cociñeiro de Tapas por Galicia 2023

Sete tapas, sete cociñeiros e sete cidades. De Tapas por Galicia “enfrontará” a sete cociñeiros das principais cidades galegas nunha aposta de Turismo de Galicia pola promoción do turismo urbano aderezada pola súa oferta gastronómica.

Unha campaña que terá como fito final o Gala Show Cooking “Mellor Cociñeiro de Tapas por Galicia”: o 21 de marzo no Hotel Monumento San Francisco, en Santiago de Compostela. Trátase dunha iniciativa para atraer a un turista curioso, inquieto e disfrutón, disposto a probar experiencias e ao que lle gusta realizar escapadas durante calquera época do ano.

De Tapas por Galicia mostrará a variedade e a creatividade da gastronomía galega enmarcando estas experiencias nos recursos turísticos da Coruña, Santiago de Compostela, Lugo, Ourense, Ferrol, Vigo e Pontevedra, cidades atractivas e dinámicas con historia e cultura propias. E é que Turismo de Galicia quere facer deste visitante un turista 360º interesado en gozar dunha Galicia á carta.

Os sete cociñeiros que se disputarán o título foron seleccionados nos concursos de tapas locais celebrados durante o ano 2022 nas súas respectivas cidades. A ruta que propón Turismo de Galicia percorre a xeografía galega no sentido das agullas do reloxo ata finalizar en Santiago de Compostela, destacando algúns dos seus principais recursos turísticos urbanos, xunto coa proposta de tapa representante de cada cidade.

Ao longo do itinerario, as propostas que os chefs presentarán ao concurso constitúen un repaso a produtos de calidade menos populares pero que definen a gastronomía galega. Así, Sheila Martínez do restaurante Roots da Coruña aposta polos chocos, mentres que Álex M. Bacelo e Mar Lago do restaurante Bacelo, en Ferrol, inclínanse polo touciño entrefebrado e, na cidade de Ourense, Beatriz Alcalá da Zapatería do avó, escolle a cabaza. Xa en Vigo, Ana Vilar da Cervexaría Leria, opta polos cogomelos; Rubén González do Cafetín da Alameda, en Pontevedra, presenta unha proposta con bacallau, mentres que a base de Álvaro Villasante do restaurante Paprica de Lugo, é o bonito. E, para a sobremesa, haberá que chegar ata Santiago de Compostela e probar unha peculiar torta de améndoa da man de Álvaro Pérez, do ArteSana Gastrobar.

Os sete cociñeiros disputaranse dous galardóns. Por unha banda, o premio do xurado profesional, que estará integrado por Lucía Freitas, representante do Grupo Nove; Marta Fernández, directora do Centro Superior de Hostalería de Galicia (CSHG); Laura García do Valle, xornalista e autora de “A Galicia do prato pequeno”; por Cesáreo González Pardal, presidente do Clúster de Turismo de Galicia; e Lola Crespo Núñez-Villaveirán, @lolaframbuesa, quen valorará cada tapa segundo a súa complexidade técnica, creatividade, presentación e sabor. Por outra, o premio do xurado popular, que se elixirá mediante un sistema de televotación.

PROPOSTAS

A Coruña

De día e de noite, na Coruña sempre hai ambiente. Esta é unha cidade para pasear e gozar, con praias en pleno centro e, presidido pola Torre de Hércules, un longo Paseo Marítimo que a rodea case por completo. Sentar nunha terraza na Praza de María Pita e descubrir a súa apaixonante historia. Ou pasear polos Cantóns e admirar as súas famosas galerías de cristal, de estilo modernista. Ademais, A Coruña ten excelentes museos como o de Belas Artes, a Casa das Ciencias, a Domus ou o Arqueolóxico, no Castelo de San Antón. E á tardiña, unha das experiencias máis inesquecibles que o visitante pode levar da Coruña é a contemplación dun atardecer desde a Torre de Hércules.

Tapa que concursará: Gyoza de chocos na súa tinta.

Chef: Sheila Barbeito e Fernando Estévez do Roots.

Na proposta de Sheila Barbeito e Fernando Estévez evócanse «mil toques culinarios na boca». A súa tapa, Gyoza de chocos na súa tinta, é unha creación conxunta. Os seus camiños profesionais cruzáronse no ano 2015 e xuntos fraguaron a apertura do restaurante Roots. Tiñan claro que querían partir dun molusco («ten que lembrar á nosa terra»), neste caso a lura da ría. Tras ser deshidratado realizan unha oblea rechea para finalmente tostalo e presentalo nunha vaporera. A resposta daqueles que a probaron asegura que foi espectacular.

Ferrol.

Ciudad curtida en mil batallas, Ferrol é unha sabia mestura de cultura, elegancia urbana e poderío militar. Para entrar en ambiente, un paseo polo Barrio da Magdalena, trazado exactamente como unha tableta de chocolate seguindo o racionalismo da Ilustración, e con marabillosos edificios modernistas como o Teatro Jofre. Para os amantes da historia naval, o Castelo de San Felipe, as Fortalezas e, en especial, o Arsenal: un complexo de obras hidráulicas e edificios único en Europa, entre os que se inclúe o Museo Naval, visita obrigada e moi entretida. Pero, ademais, Ferrol garda extraordinarias sorpresas como a súa Semana Santa, a máis antiga e espectacular de toda Galicia.

Tapa que concursará: Bocado de aldea.

Chef: Álex M. Bacelo e Mar Lago do Restaurante Bacelo.

Bocado de aldea xorde da idea de reivindicar a Galicia profunda. Por este motivo os ingredientes da creación de *Álex M. Bacelo e Mar Lago son o pan de millo e trigo, o touciño entrefebrado, os grelos, o queixo galmesano, a pataca, o fiuncho e a chorima. Son produtos galegos e de proximidade. Os propietarios de Bacelo xa foron premiados no concurso local en dúas ocasións e nesta edición van a por todas: «Este ano hai que gañar o concurso de tapas como sexa».

Lugo.

Lugo é, sobre todo, unha cidade cun espléndido pasado romano como demostran a Muralla que a rodea, que é Patrimonio da Humanidade, as Termas ou a Ponte Romana. Non hai que perderse unha visita á Catedral e á Virxe dos Ollos Grandes, unha preciosa talla medieval de pedra policromada. E para recuperar forzas, unha tapa e un viño Mencía nas concorridas tabernas do centro histórico. O visitante de non debe abandonar a cidade sen facer algún tramo do roteiro que parte do Centro de Interpretación da reserva da Biosfera “Terras do Miño” e percorrer uns 18 quilómetros pola marxe esquerda do Miño ata a desembocadura do río Neira.

Tapa que concursará: Bonito, morrón, cebola e paixón.

Chef: Álvaro Villasante do Restaurante Paprica.

Álvaro Villasante abriu o seu establecemento no ano 2017 despois de traballar con grandes da cociña como Sergi Arola, Gonzalo Tamames, Ramón Freixa ou Óscar Sabate. Dous dos selos de identidade da súa cociña foron o uso de produtos ecolóxicos e o equilibrio entre gastronomía moderna e tradicional. Na súa proposta, Bonito, morrón, cebola e paixón se parte do bonito do norte e acompáñase con cebolas asadas e mollo de pementos asados, maracuxá e tenreira.

Ourense.

Ourense é a cidade da auga. Oito pontes cruzan aquí o río Miño, que en tempos dos romanos era unha mina de ouro. Agora xa non hai ouro, pero si unhas augas moi valiosas: as augas termais. Hainas por toda a cidade e moitas son gratuítas. Como as termas da Chavasqueira, onde se pode gozar dun baño Zen. As augas brotan tamén a 65º en pleno centro, na fonte de As Burgas, que, co Santo Cristo e a Ponte Romana, son os símbolos da cidade. Pero, ademais, Ourense ten unha orixinal Praza Maior… inclinada, e un centro histórico rico en igrexas e capelas. O Pórtico do Paraíso da Catedral conserva aínda a súa policromía orixinal.

Tapa que concursará: canta castaña.

Chef: Beatriz Alcalá da Zapatería do avó.

Entre as paredes do local de Beatriz Alcalá hai moita historia. Antes de converterse no café especializado en xantares e merendas que é hoxe día foi durante moitos anos a zapatería do seu avó. canta castaña ten unha base de crema de cabaza sobre crujiente de castaña con queixo azul Sabel de Airas Moniz e castaña confeitada.

Vigo.

Conta Julio Verne que o secreto mellor gardado do Capitán Nemo está en Vigo. Sabías que aquí viña o submarino Nautilus a aprovisionarse de ouro? Na ría de Vigo hai ducias de galeóns afundidos cargados co ouro das Américas. Pero tamén hai tesouros ao alcance de todos. Como pasear polo casco lanuxe e tomar unhas recoiro na Pedra. Ou un día de praia en Samil. Ou o Parque de Castrelos, co seu pazo e os seus xardíns. Ou unha excursión en barco ao paraíso das Illas Cíes. Ou pasear por rúas repletas de elegantes camelias. Ou subir ao Castro para ver unha impresionante posta de sol. E para os que senten mozos, a lendaria noite viguesa.

Tapa que concursará: Xema na Fraga.

Chef: Ana Vilar da Cervexaría Leria.

Cervexaria Leria xorde de dúas paixóns de dous amigos. A de Ana Vilar Álvarez pola cociña e a de Pablo Fontán pola cervexa artesá. A tapa, Xema na Fraga, representa a aparencia dun cogomelo no monte, a través dunha composición cunha tella de oliva negra, a xema de ovo, sendo o capuchón do propio cogomelo, e o salteado de diferentes cogomelos representando a terra. Os ingredientes son a tella de oliva negra, salteado de gamuza fresca, e níscalo e boletus deshidratados e xema de ovo macerada con salsa de soia e yuzu, inxectada con salsa de curry e mazá.

Pontevedra.

“Pontevedra dá de beber a quen pasa” é un devandito galego que expresa moi ben a esencia desta cidade: a hospitalidade. Esta tradición de acollida reflíctese na Virxe Peregrina, emblema do camiño portugués honrada cunha curiosa igrexa coa planta en forma de vieira. En Pontevedra todo está a un paso. Tesouros de verdade, como a colección de ourivaría en ouro do Museo de Pontevedra, única en Europa, a Basílica de Santa María e un centro histórico que, despois do de Santiago de Compostela, é o máis importante de Galicia grazas á súa arquitectura en pedra con casas blasonadas, fontes, prazas rebosantes de vida e terrazas con ambiente ata a madrugada.

Tapa que concursará: Bacallau Do cru ao cocinao.

Chef: Rubén González do Cafetín da Alameda.

Gañador na edición de 2022, Rubén fixo do seu local un dos lugares de referencia para foodies da cidade de Pontevedra. A súa tapa, da que durante o concurso local serviu máis de 2.000, é unha homenaxe á vaca e ao bacallau e ten dúas alturas: a superior con vaca madurada e bacallau marinado e unha inferior que é un mosaico cos mesmos produtos cociñados e un caldo de tenreira con cogomelos.

Santiago de Compostela

Patrimonio da Humanidade desde 1985, a cidade leva séculos atraendo a visitantes e peregrinos de todo o mundo. No centro histórico, a Catedral e o Pórtico da Gloria. Prazas emblemáticas como a do Obradoiro, a Quintana e O Toural. Decenas de igrexas, conventos e palacios. Románico, gótico, barroco. E tamén tendas, bares, restaurantes e un fermoso Mercado de Abastos rebosante de produtos frescos. Ademais, en pleno centro, a Alameda coas súas árbores de camelias e o Paseo da Ferradura, cunha estupenda vista da catedral. E ás beiras do Sar, a Colexiata de Santa María e as súas imposibles columnas inclinadas.

Tapa que concursará: Queixo.

Chef: Álvaro Pérez Blanco de Artesá Gastrobar

Álvaro empezou moi novo en cociñas locais como o Balboa e o Dezaséis en Santiago de Compostela e chegou a traballar en “O Bulli” de Ferrán Adrià, pero decidiu volver a Santiago para abrir o seu propio local e apostando por unha cociña “sensible”. A súa tapa é unha reconstrución da torta de Santiago e do queixo fresco do país.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *