Qué facer en Galicia do 1 ao 10 de abril

01-03 abril 

Festa de Encontro Degustación do Millo Corvo (Bueu, Pontevedra)

Esta feira gastronómica, organizada pola Asociación Cultural Meiro, celébrase por motivo da recuperación etnográfica, educativa, cultural e gastronómica do millo corvo. Esta curiosa variedade de millo de cor negra, está practicamente extinguida na comarca do Morrazo. 

Neste encontro, os asistentes teñen a oportunidade de degustar todo tipo de produtos elaborados con fariña de millo corvo: pan, tortas, empanadas… O público aproxímase a coñecer o ciclo natural do millo corvo entre talleres e exposicións, así como a arquitectura popular, os diferentes apeiros e ferramentas de labranza.

Durante a fin de semana tamén haberá actuacións de grupos populares, roteiros guiados, contacontos, talleres de oficios tradicionais, charlas, proxeccións… Vale a pena achegarse á  Ecotaberna, onde atopar receitas elaboradas con millo corvo e venda de produtos da aldea.

01-03 abril 

Festa da Uña – Romaría de San Lázaro (Santiago de Compostela, A Coruña)

Esta celebración coincide co Quinto Domingo de Coresma, que dá paso á Semana Santa co Domingo de Ramos. O barrio compostelán de San Lázaro festexa esta Festa da Uña, unha das súas festas relixiosas e gastronómicas máis tradicionais.

Nesta festividade, a imaxe de San Lázaro  procesiona desde a capela ata o campo da festa, onde se realiza unha misa cantada ao aire libre antes de devolver a imaxe do santo á igrexa. Cada ano inclúense diversos oficios relixiosos en honra a San Lázaro, así como a gran poxa de  pezuñas e outras pezas de porco ofrecidas ao santo.

Numerosos veciños acoden durante estes días aos restaurantes do barrio, situado no Camiño Francés, para degustar o prato máis popular: as uñas -as mans do porco- con  bertones de col con chourizo e patacas. Goza dunha das celebracións máis antigas da cidade.

02-03 abril 

Festa da Ostra de Arcade (Soutomaior, Pontevedra)

A Festa da Ostra é unha das máis afamadas de Vigo, coa que se promociona o consumo dun produto esencial na economía da vila. Esta festa celébrase desde 1987 grazas aos produtores, pioneiros en comercializar e exportar este cotizado marisco nos mercados españois e europeos.

Foi o famoso escritor galego Álvaro Cunqueiro quen consideraba este molusco bivalvo como un manxar imprescindible para comezar unha  mariscada, por “o seu sabor espiritual, que é como unha saudade do mar”. E o certo é, que son máis de 100.000 recoiro as que se reparten durante este encontro, e máis de 25.000 persoas que acoden a Arcade para probar o seu auténtico sabor procedente das augas do río Verdugo.

A ostra consómese durante todo o ano, cociñada ou crúa, aínda que o mes perfecto para a súa degustación é abril. É posible que teña tanto éxito polo seu poder  afrodisíaco, aínda que cabe destacar que acompañalo con viño branco dá como resultado unha maridaxe impresionante. 

Ducias de persoas reúnense na carpa do peirao de Arcade para consumir as recoiro con limón. Tamén haberá postos con racións de empanada de recoiro ou recoiro en escabeche á venda, así como botellas de albariño de Soutomaior. Goza dos fogos artificiais, as actividades de animación infantil, os pasacalles e as actuacións musicais que abarca o programa desta celebración.

10 abril 

Feria do Viño de Amandi (Sober, Lugo)

Este gran encontro da Feira do Viño de Amandi ten lugar no recinto feiral na praza do Concello de Sober, e conta xa con 130 anos de historia. A banda de música que ecoa e ameniza as rúas, é unha das máis antigas de Galicia, ademais de ser un dos símbolos desta localidade luguesa. 

Nesta feira prodúcese un achegamento ao modo de vida da zona, con postos de artesanía que mostran a importancia das pezas da tan antiga olería nas labores viticultores.

Os adegueiros aproveitan para vender centos de botellas do seu viño mencía, mentres os visitantes teñen a oportunidade de catalos xunto a outros produtos exclusivos tamén á venda. Por exemplo queixos, pan, o mel da Ribeira Sacra ou as roscas de Millán, estes últimos moi apreciados pola súa calidade e cada vez máis demandados.

Esta festa reúne a miles de persoas para poñer de relevo a importancia da actividade vitivinícola na zona. Así como o prestixio dun viño que se cultiva desde que se asentaron as ordes  monásticas en  socalcos da Ribeira Sacra, polas fortes pendentes das ladeiras dos Canóns do Sil. Sen dúbida, unha topografía que dificulta o traballo nas vides, motivo polo que esta viticultura considérase como heroica.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará