O pasado baleeiro de Rinlo

É certo que, indo un pouco máis alá dos sempre inxustos tópicos, aos galegos coñécesenos en todo o mundo por sermos un pobo bastante intrépido. Porén, poucos asociarían Galicia a unha actividade que, en canto se menciona, remite ás frías contornas de Moby Dick ou aos portos máis bravos do País Vasco: a caza da balea. Pero ducias de persoas dedicábanse a esta industria en Galicia hai medio século. Algunhas vilas, fundamentalmente na costa cantábrica, vivían da pesca baleeira case en exclusiva, e unhas  poucas conservan aínda agora o mesmo aspecto que tiñan entón.

É o caso de Rinlo, no municipio de Ribadeo. Trátase dunha pequena localidade pendurada nun entrante natural do mar, a enseada de Areosa, ideal para gorecer as embarcacións en días de mala mar, algo que na zona está á orde do día. Visitar a vila en inverno é garantía de estampas inigualables do mar batendo no murallón do porto e saltando moito máis arriba do que chega calquera das casas da localidade.

Entre a Idade Media e o século XVIII, de Rinlo saían expedicións para cazar baleas, do mesmo xeito que ocorría en vilas próximas como Foz, Burela, San Cibrao, Bares ou, máis alá e xa no Atlántico, Malpica e Caión. Era aquela unha actividade moi perigosa pero tamén moi lucrativa, posto que o aceite de graxa de balea era un produto difícil de conseguir e, en consecuencia, moi caro. A industria foi decaendo pouco a pouco no XIX, para se extinguir definitivamente moi a comezos do XX.

As cetarias tomaron entón o relevo de Rinlo como principal forma de subsistencia. En 1904 abriuse unha dedicada á cría do centola e da lagosta, aproveitando os continuos entrantes e saíntes do mar na costa branda da Rasa Cantábrica. En torno a estas pequenas factorías a vila prosperou, e o casarío mantense máis ou menos no mesmo estado en que estaba naquel momento. As vivendas atópanse maioritariamente colgadas sobre a ladeira este da rada, mentres que as instalacións portuarias están ao oeste. Son casas grandes, de rexas paredes, o que denota a boa posición económica que acadaron os seus propietarios grazas aos beneficios obtidos no mar. A Confraría de Pescadores local é, por certo, unha das máis antigas de España.

Na actualidade, o pequeno porto segue funcionando, e complementa outra actividade  económica que tomou forza cos anos: o turismo. Sobre todo o gastronómico, pois cada fin de semana reúnense en Rinlo ducias de persoas que acoden a comer nos varios restaurantes que se atopan no lugar. Os percebes, o marisco ou o arroz caldoso encóntranse entre os pratos máis demandados polos visitantes.

Rinlo atópase moi preto de Ribadeo e doutro dos grandes atractivos do municipio, a praia das Catedrais. O Camiño Natural da Ruta do Cantábrico une todos estes puntos nun paseo longo e moi bonito para facer a pé ou en bicicleta.

Deixar una contestación

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *